Suggestions and improvements welcomed

Βιογραφικό

homepage1

Ο Μάρκος Δυμιώτης γεννήθηκε στον Αγρό, Κύπρου, όπου μεγάλωσε με την παραδοσιακή διατροφή μέχρι το τέλος των μαθητικών του χρόνων το 1960. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ολλανδία και εργάστηκε στο Υπουργείο Γεωργίας στην Κύπρο. Μετανάστευσε στην Μελβούρνη, Αυστραλίας, το 1974 και εργάστηκε στο Υπουργείο Παιδείας της Βικτωρίας από όπου και αφυπηρέτησε ως καθηγητής γυμνασίου.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα

Με την μετανάστευση του στην Αυστραλία ξεκίνησε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την διατροφή των παιδικών του χρόνων. Επιδόθηκε στην καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών – βασικό μέρος της παραδοσιακής διατροφής – και στην πρακτική εφαρμογή αυτής της διατροφής. Πήρε συνεντεύξεις από πολλούς ηλικιωμένους ανθρώπους από διάφορα μέρη της Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και από πολλούς Ιταλούς, για την δική τους παραδοσιακή διατροφή. Ήλθε επίσης σε επαφή με πολλούς επιστήμονες και ειδικούς σε επί μέρους θέματα της παραδοσιακής διατροφής και μελέτησε αρκετή σχετική  βιβλιογραφία.

Προώθηση παραδοσιακής διατροφής

Στην προσπάθεια να προωθήσει την παραδοσιακή διατροφή – με τα πολύπλευρα  οφέλη στην υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των οικογενειακών εξόδων – ασχολήθηκε με τα ακόλουθα:

  • Αρθρογράφησε στον Αγγλικό και Ελληνικό τύπο της Αυστραλίας, Κύπρου και Ελλάδας. Ο Αυστραλιανός Τύπος κάλυψε εκτενώς τις δραστηριότητες του όσον αφορά τα θέματα παραδοσιακής διατροφής. Μια φιλόσοφος-αρθρογράφος τον χαρακτήρισε ως συνεχιστή του αρχαίου φιλόσοφου Επίκουρου (The Age, Melbourne).
  • Το έργο του έτυχε ειδικής μνείας στην Βουλή της Βικτωρίας, στην Αυστραλία.
  • Έκανε ομιλίες και παρουσιάσεις σε πολλά επίπεδα, από το απλό κοινό μέχρι διαλέξεις και παρουσιάσεις στον ακαδημαϊκό χώρο (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Flinders University, Monash University in Prado, Virginia Polytechnic Institute and State University και στο συμπόσιο Κυπρίων Γεύσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου).
  • Το La Trobe University της Μελβούρνης του έδωσε τον τίτλο Research Associate.
  • Η παρουσίαση του στο Monash University in Prado με τίτλο Food, Memories and Pleasure: Grandmother’s Practices που αφορά την διατροφή των παιδικών του χρόνων δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food Studies.
  • Το κείμενο της παρουσίασής του στο Virginia Polytechnic Institute and State University για το παραδοσιακό ελαιόλαδο (μια σημαντική πηγή γεύσης) εγκρίθηκε από το περιοδικό Food Studies και αναμένεται να δημοσιευτεί σύντομα. Σε αυτό το κείμενο υποστηρίζεται ότι η μοντέρνα παραπλανητική ορολογία, η έμφαση στα έντονα σε γεύση πράσινα λάδια και η συνεπαγόμενη αύξηση τιμών, είναι εμπόδια στην εφαρμογή και προώθηση της παραδοσιακής διατροφής.

     Australian Open Garden Scheme, 2008
    Australian Open Garden Scheme, 2008
  • Από το 1989 μέχρι σήμερα δίδαξε στο κολέγιο της Μελβούρνης Centre for Adult Education (CAE) διάφορα θέματα της παραδοσιακής διατροφής. Με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση της εργασίας του, το CAE οργάνωσε ειδική τάξη για την πρακτική πλευρά αυτής της διατροφής.
  • Ο κήπος του (φρούτα και λαχανικά) ήταν μέρος του Australian Open Garden Scheme τέσσερις φορές. Τον επισκέφτηκαν περισσότερες από 6 χιλιάδες άτομα.
  • Δημιούργησε την ιστοσελίδα markdymiotis.com στην οποία παρουσιάζει πρακτικές πληροφορίες για την παραδοσιακή διατροφή. Η ιστοσελίδα θα επεκταθεί και θα αναπτυχθεί περισσότερο όταν εξασφαλισθεί η κατάλληλη τεχνική και οικονομική ενίσχυση.
  • Σε συνεργασία με τον βουλευτή Murray Thompson της Βουλής της Victoria οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ένα διαγωνισμό κήπων φρούτων και λαχανικών στη Μελβούρνη το 2004/5. Ο διαγωνισμός ήταν υπό  την αιγίδα της αειμνήστου Dame Elizabeth Murdoch, γνωστής μεταξύ άλλων για την αγάπη και ενασχόλησή της με την κηπουρική.
  • Όλα τα κύρια κανάλια τηλεόρασης της Αυστραλίας επισκέφτηκαν και κινηματογράφησαν τον κήπο του (το εθνικό κανάλι ABC TV έκανε μάλιστα δύο επισκέψεις), αφιερώνοντας ειδικές εκπομπές.
  • Λόγω των δραστηριοτήτων του στην προώθηση των παραδοσιακών λαχανόκηπων προτάθηκε ως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος του τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής όπου ζει (Bayside City Council, Melbourne).

The traditional Mediterranean Diet

The traditional Mediterranean diet (i.e. the diet of this region before the 1960’s) is promoted as healthy and protective against disease. The Greek diet is regarded as the prototype Mediterranean diet. Traditionally, due to their dietary and lifestyle practices, the Greeks have very good health and life expectancy – without an expensive health care system. In Greece, the people of the island of Crete have a better health record and perhaps not surprisingly, the highest consumption of olive oil (25 litres per capita) in the world.

The Greek traditional diet is based largely on fresh, unprocessed seasonal plant foods. It is low in saturated fat and high in dietary fibre, starch, antioxidant vitamins (from cereals, fruit and vegetables) and polyphenols (from wine and olive oil).